Czyste linie, kompaktowe wymiary, niebywale funkcjonalna konstrukcja, wysokiej jakości aluminiowa obudowa: automaty i ekspresy do kawy najnowszej generacji Melitta® Cafina® XT wyróżniają się profesjonalizmem i niezwykłą estetyką. Z myślą o ergonomii przód jest nachylony, a koncepcja oświetlenia uwzględniająca kilka kolorów zwraca uwagę swoją subtelnością. Produkty w centrum zainteresowania: dzienne podświetlenie LED rozjaśnia cały obszar umiejscowienia filiżanki, wyraźnie prezentując dostępne opcje: kawę, mleko i kakao. Intensywność oświetlenia można regulować. „XT” oznacza Extended Technology. Zaawansowane technologicznie wnętrze automatów gwarantuje napoje najwyższej jakości. Nowy młynek opracowany przez producenta z 75 mm tarczami mielącymi wykonanymi z wytrzymałej stali mieli jeszcze drobniej i szybciej niż było to do tej pory możliwe. Krótki proces mielenia oznacza, że tarcze mielące praktycznie nie
zdążą się rozgrzać. Dzięki temu proces mielenia nie ma wpływu na aromat ziaren, co przekłada się na jeszcze lepszy napój. System Automatic Coffeequality System® (ACS®), który cały czas nadzoruje wszystkie ważne ustawienia, takie jak grubość ziaren, masa zmielonej kawy, czas parzenia i temperatura wody, zapewnia niezmiennie wysoką jakość napojów. W trakcie pracy tarcze mielące automatycznie dopasowują swoje położenie, zapewniając przez cały czas optymalny efekt mielenia. Wysokiej jakości metalowy zaparzacz również dokładnie i precyzyjnie spełnia swoją rolę. Aby dostosować się do aromatu różnych odmian kawy, ciśnienie kontaktowe tłoka można indywidualnie zaprogramować pod kątem każdego produktu (na przykład espresso parzy się przy ciśnieniu kontaktowym rzędu 1000 N (mniej więcej 100 kg), natomiast prostej Café Crème
wystarczy jedynie 400 N. Plastikowe zaparzacze wytrzymują tylko ciśnienie kontaktowe rzędu 300–400 N, co nie wystarczy, aby zaparzyć oryginalne włoskie espresso).