Wszystko co musisz wiedzieć o kawie rozpuszczalnej
Wszystko co musisz wiedzieć o kawie rozpuszczalnej

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa? W dzisiejszym wpisie prezentujemy fakty i obalamy mity dotyczące tego kofeinowego napoju. Zapraszamy do lektury!

Kawa rozpuszczalna” jest napojem, który budzi odrazę w miłośnikach świeżo palonej kawy ziarnistej. Twierdzą, że w tego typu produkcie nie ma nawet odrobiny jakości, wyjątkowego smaku czy chociażby przyjemności, którą niesie ze sobą proces zaparzania. Ideą kawy rozpuszczalnej jest prostota i szybkość jej przygotowania, dlatego musimy pogodzić się z tym, że nie będzie ona do końca smaczna.

Przyjrzyjmy się jej nieco dokładniej, sprawdzimy jej początki oraz skład, a dzięki temu odpowiemy na pytanie – czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Historia kawy rozpuszczalnej

Produkcja kawy rozpuszczalnej rozpoczęła się około XIX wieku, jednak dostępne źródła podają trzy różne osoby, które są odpowiedzialne za jej wymyślenie. A są to:

  • Japończyk Sartori Kato
  • Brytyjczyk George Washington
  • Nowozelandczyk David Strang

Za jej rozpowszechnienie odpowiada jednak brazylijska branża kawowa, która około 1930 roku wpadła na pomysł, aby nadmiarową produkcję kawy przechowywać właśnie w taki sposób. Tak narodziła się znana dziś na całym świecie marka Nescafé.

Kawę rozpuszczalną pokochali amerykańscy żołnierze, walczący podczas II Wojny Światowej. Stała się na tyle popularna, że amerykańska armia wykupiła roczną produkcję tego produktu.

1963 roku Maxwell House zaczął reklamować kawę, która otrzymywana była w procesie tak zwanej liofilizacji. Na pewno kojarzysz znane w Polsce hasło – dobra, do ostatniej kropli.

Kolejne firmy podłapywały ten pomysł i 20 lat później, większość kaw rozpuszczalnych w Ameryce powstawała właśnie w procesie liofilizacji. Aż 30% amerykanów w latach 70. XX wieku przyznawało, że pija głównie kawę rozpuszczalną. Obecnie, w niektórych państwach jej spożycie przekracza nawet 50% ogólnego spożycia kawy, a Wielkiej Brytanii jest to nawet 75%. W Polsce kawa instant stanowi około 10% sprzedaży kawy, we Włoszech jest to zaledwie 1% i to powinno dać wiele do zrozumienia. Przecież to niepodważalna stolica kawy!

Jak robi się kawę rozpuszczalną?

Rynek oferuje trzy rodzaje kawy rozpuszczalnej, które różnią się od siebie pod względem obróbki. Jak powstaje kawa rozpuszczalna? Niezależnie od metody, ziarna są najpierw upalane, następnie bardzo drobno mielone i następnie parzone.

Proces ekstrakcji odbiega znacznie od domowych metod parzenia kawy. Długie, wielopoziomowe ekstraktory (które mierzą wysokość nieraz trzech pięter) parzą kawę wieloetapowo, przy użyciu wody o temperaturze od 60 do 180 stopni pod zwiększonym ciśnieniem. Najważniejsze jest to, aby mimo wysokich temperatur nie doprowadzić do wrzenia. Stosunek wody do kawy to nawet 2:1, dlatego końcowy ekstrakt suchej masy ma bardzo duże stężenie – 28-32%.

Następnie ekstrakt kawy jest przed suszeniem również dodatkowo zagęszczany i klarowany. Suszenie rozpływowe wpływa na ostateczny kształt kawy – charakterystyczne granulki lub drobny proszek. Cały proces trwa około 5-30 sekund.

Drugim sposobem pozyskiwania kawy rozpuszczalnej jest wspominana wcześniej liofilizacja. Polega ona na zamrożeniu pozyskanego ekstraktu i pozbyciu się lodu metodą sublimacji. Jest to bezpośrednie przejście lodu w stan gazowy, w którym pomija się stan ciekły. W efekcie mamy kawową bryłę, którą następnie rozdrabnia się na charakterystyczne kryształki.

Brzmi smacznie? Niekoniecznie, prawda?

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Nawet najlepsza kawa rozpuszczalna, to tak naprawdę odwodniony ekstrakt z kawy. Prawdą jest, że jej wpływ na zdrowie nie różni się jakoś znacząco od kawy świeżo zaparzanej. Mało tego, kawa rozpuszczalna zawiera mniej cholesterolu niż kawa z ekspresu. Jednak jeżeli zwracamy na to uwagę, warto sięgać po kawę filtrowaną.

Warto wspomnieć jednak o tym, że kawa rozpuszczalna posiada mniejszą zawartość kofeiny i o wiele bardziej obniża poziom przyswajalności żelaza! Może być także jednym z głównych źródeł trującego akrylamidu w diecie. Świeżo palona kawa również go zawiera, jednak dwukrotnie mniej. Najgorzej w tym zestawieniu wypada kawa zbożowa, która posiada go aż pięciokrotnie więcej! Ilość akrylamidu w kawie zależy od długości palenia, ponieważ wytwarza się pod wpływem długiej obróbki w wysokiej temperaturze.

Omijaj szerokim łukiem także kawy rozpuszczalne typu „cappuccino” lub „3w1”, ponieważ ilość dodatków i sztucznych substancji przekracza zawartość samej kawy.

Co lepsze – kawa rozpuszczalna czy świeżo palona?

Możemy już przestać łudzić się, że kawa rozpuszczalna jest wysokiej jakości. Do wielkich koncernów zajmujących się produkcją kawy instant trafiają ziarna, które nie przeszły selekcji i nie nadają się do obróbki w wysokiej jakości palarniach. Są to bardzo często niedojrzałe lub przegniłe owoce, nierzadko też robaczywe.

W kawie rozpuszczalnej na próżno szukać smaków czy aromatów znanych nam z kaw wysokiej jakości. Jest to produkt dedykowany tym, którym zależy na czasie i komforcie przygotowania, nie dla tych, którzy cenią smak i jakość.

Mało tego, biorąc pod uwagę cenę kawy rozpuszczalnej (średnio 140-240 zł, a nawet i 330 zł za kilogram!) w stosunku do ceny kaw ziarnistych, potwierdza się tylko teza, że kawa ziarnista jest zwyczajnie lepsza.

Kawa rozpuszczalna nie ma zatem nic wspólnego z twierdzeniem – kawa wysokiej jakości!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl