Filiżanka americano składa się z espresso oraz wody. Americano espresso można stworzyć, wlewając espresso do danej ilości gorącej wody. Warto pamiętać, że woda ma być gorąca, ale nie wrząca. Można również bezpośrednio w większej ilości wody zaparzyć taką samą ilość kawy. Wielkość americano waha się pomiędzy 50, a nawet 400 ml. Kawa ta jest dużo delikatniejsza i lepiej tolerowana w smaku w porównaniu z tradycyjnym espresso. Smak i aromat jest nieco mniej wyczuwalny, dzięki czemu cafe americano nie jest zbyt mocne, a mimo to pobudza bardzo dobrze.
Aromatyczna kawa, która trafia do naszych filiżanek, przebywa długą drogę, zanim będziemy mogli delektować się jej smakiem. Pochodząca z Etiopii, najstarszy gatunek uprawianej kawy. Arabica kawa to roślina, którą uprawia się na wyżynach najczęściej w Brazylii, Kolumbii, Indiach, na indonezyjskiej wyspie Jawa oraz niektórych rejonach Afryki. Jest to najczęściej uprawiany gatunek kawy i stanowi około 70% światowych zasobów. Arabica kawa rośnie na drzewach, które osiągają nawet 5 metrów wysokości, a zbierać można ją przez cały rok.
Czym jest tak właściwie poziom kwasowości kawy i czy powinniśmy zwracać uwagę na tę właśnie cechę szukając swoich ulubionych ziaren? Czy rzeczywiście wpływa ona znacząco na smak gotowego napoju, a może również na inne jego właściwości, na przykład na kolor, aromat lub głębie? Sprawdzamy!
Espresso to absolutny klasyk, który dla wielu osób jest jedynym słusznym wyborem w kwestii ulubionej czarnej kawy. Skąd wzięła się jego nazwa i jak rozpoczęła się cała historia tego głębokiego, aromatycznego napoju? Jak przygotować pyszne espresso we własnym domu? Sprawdźmy!
Latte art, czyli sztuka tworzenia fantazyjnych wzorów na powierzchni filiżanki kawy za pomocą spienionego mleka, to wspaniały sposób na to, aby przemycić do serwowanego napoju – czy to dla siebie, czy to dla bliskiej osoby, odrobinę pozytywnych uczuć. Zdecydowanie coś w tym jest, że walory wizualne również odgrywają ogromną rolę w przypadku jedzenie i picia, pobudzają nasz apetyt i zwiększają poziom zadowolenia oraz satysfakcji z danego posiłku. Jednak czy latte art zarezerwowane jest wyłącznie dla profesjonalnych baristów, serwujących kawę w prestiżowych cukierniach i kawiarniach? A może każdy z nas przy odrobinie chęci będzie w stanie wykonać serduszko na kawie? Sprawdźmy!
Przygotowywanie i picie herbaty wydaje się być zupełnie proste i intuicyjne. W rzeczywistości jednak, tak drobne kwestie, jak chociażby twardość i temperatura wody, mają tutaj ogromne znaczenie, wpływając na końcowy smak gotowego napoju. Zapraszamy na mały poradnik, tym razem dla miłośników herbacianych naparów, na temat tego, jak zaparzyć dobrą herbatę, wydobywając z niej maksimum smaku, aromatu i właściwości odżywczych.
Choć smaku i zapachu kawy nie da się pomylić ani porównać z niczym innym, warto znać także inne, ciekawe alternatywy napojów, które są równie pyszne, a do tego także mogą dodać nam energii i nieco pobudzić. To niezwykle cenna i przydatna wiedza szczególnie dla osób, które z różnych powodów muszą albo też chcą ograniczyć tradycyjną kawę lub po prostu cenią sobie większą różnorodność. Dziś kolej na białą herbatę – czy to rzeczywiście godny uwagi odpowiednik małej czarnej?
Czym jest aeropress i czy warto zainteresować się jego zakupem? Jak przygotowuje się kawę przy użyciu tego urządzenia i czy gotowy napój rzeczywiście zachwyca swoim smakiem oraz aromatem? Pora na nasze wrażenia po testowaniu kawy z aeropressu!
Do czego może służyć kawa? Oczywiście, że do picia! To jeden z ulubionych napojów, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie każdego poranka i codziennego życia. Parujący kubek aromatycznej „małej czarnej” to jednak nie jedyne miejsce i sposób na to, aby wykorzystać wyjątkowe właściwości kawy. Gdzie jeszcze możne się przydać?
Z pewnością każdy z nas zna kogoś, kto stroni od kawy, argumentując swoją niechęć do tego napoju złym samopoczuciem i różnymi przykrymi dolegliwościami ze strony organizmu, występującymi tuż po jej wypiciu. Czy jednak rzeczywiście może tak być? Czy są osoby, którym kawa naprawdę nie służy i powinny one raczej omijać ją z daleka lub przynajmniej ograniczyć jej częste spożycie? Sprawdźmy!
Czy kawa to napój odpowiedni dla każdej osoby? W końcu przez wzgląd na swoje pobudzające, dodające energii właściwości, niejednokrotnie bywa dla nas ratunkiem, zwłaszcza po trudnej, nieprzespanej nocy, gdy mamy w pracy ciężki i wymagający dzień, uczymy się do ważnych kursów albo egzaminów. Ponadto coraz więcej mówi się o jej pozytywnych, prozdrowotnych właściwościach, głównie przez wzgląd na dużą zawartość antyoksydantów. Czy jednak na pewno każdy może po nią sięgać bez żadnych obaw? Sprawdźmy!
Oprócz sprawdzonych ekspresów ciśnieniowych oraz przelewowych, coraz większą popularnością cieszą się również takie na kapsułki. Jednak czy w istocie warto się nimi zainteresować? Dziś przyjrzymy się im nieco bliżej, aby przekonać się, jakie mają zalety i wady i czy mogą być dobrą alternatywą dla innych kawowych sprzętów.
Kawa to napój, który chętnie łączymy z różnego rodzaju przekąskami oraz wypiekami, choć oczywiście znajdą się również i zwolennicy picia jej wyłącznie w wersji solo, a nawet na czczo. Czy jednak z każdym produktem można ją bezpiecznie zestawiać? Co szczególnie podkreśli jej wyjątkowy smak i aromat, a co wręcz przeciwnie? Sprawdzamy!
Dziś zastanowimy się nad tym, czy rzeczywiście warto inwestować w droższą kawę wysokiej jakości, czy może to zbędny wydatek? Sprawdzimy także, co kryje się w różnego rodzaju napojach kawowych, które możemy obecnie dostać w większości supermarketów, sieciach sklepów, czy na stacjach benzynowych.
Z czym kojarzy nam się złota jesień? Z długimi wieczorami z książką, albo przy ulubionym serialu, z blaskiem i zapachem palących się świec, ciepłym, milutkim swetrem i oczywiście kubkiem ulubionej kawy. Warto celebrować każdą porę roku i doceniać jej uroki. Także kawa – niby wciąż taka sama, a jednak w zależności od sezonu może być zupełnie inna! Wiosną i latem lekka i orzeźwiająca, na przykład na zimno, z kostkami lodu w wersji Frappe. Zimą bogata i rozgrzewająca z dodatkiem kakao, czy przyprawy piernikowej. A jaka może być jej odsłona jesienią? Sprawdzamy!
Czy ekspres kawowy to jeden z podstawowych elementów wyposażenia każdego biura, większej, albo mniejszej firmy? A może dałoby się jednak bez niego obejść? Oczywiście nie jest to sprzęt pierwszej potrzeby, bez którego praca biurowa byłaby wręcz niemożliwa, tak jak na przykład komputery, drukarki, czy telefony, zdecydowanie jest to natomiast dodatkowe udogodnienie, w które warto zainwestować i które zostanie docenione przez wszystkich pracowników.
Latte art to technika wyjątkowego i artystycznego dekorowania kawy za pomocą tworzenia na powierzchni napoju fantazyjnych symboli i wzorów. Czym tego rodzaju sztuka się charakteryzuje i w jakim zawodzie przyda się najbardziej? Czy tego typu kawę trzeba zamówić w kawiarni u profesjonalisty, a może jednak da się przygotować również w domowym zaciszu?
Barista – niezwykle oryginalny i ciekawy zawód, łączący w sobie sekrety branży kulinarnej oraz artystycznej. Czy to wymarzone zajęcia dla każdego? Jakie trzeba mieć predyspozycje, żeby świetnie się w nim odnaleźć i czerpać dużą satysfakcję z tego typu pracy?
Czym jest matcha latte i jak wiele ma wspólnego z kawą? Czy to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej „małej czarnej”, którą warto włączyć do swojego jadłospisu pysznych, zdrowych i pobudzających napojów, które można przygotować nawet w domu? Jeśli do tej pory jeszcze jej nie próbowałeś, zapraszamy na odrobinę wiedzy na temat matcha latte w pigułce.
Czy upalne lato to czas, w którym lepiej zrezygnować z przepysznych gorących napojów? Absolutnie nie, wystarczy odpowiednio je zmodyfikować! Na szczęście można znaleźć wiele ciekawych alternatyw dla gorącej i parującej kawy, które zachwycą każdego kawosza! Sprawdźmy, jakie trendy w świecie „małych czarnych” i „małych białych” królują, gdy żar leje się z nieba!